Skogsbränder runt Medelhavet och i USA har kopplats till den globala uppvärmningen av jorden. I Tyskland har uppvärmningen resulterat i översvämningar som kostat många människoliv och i USA konstateras nu rekordvärme. FN:s klimatpanel IPCC senaste rapport visar klart och tydligt visar att människan ligger bakom den globala uppvärmningen och att extremväder är något som vi får vänja oss vid.
Hur ser det ut när det gäller digital teknik och digitalisering – vad har det för effekt på klimatet?
Det är ofta mer komplext än man tror. Tar man t ex företaget Uber som ändrat en hel bransch så kan man se att det kan vara så att fler väljer att åka taxi eftersom det nu fungerar bättre och är billigare. Det man trodde skulle leda till mindre utsläpp leder i tyvärr till mer.
Det kan bli när man funderar kring digitalisering och klimatet eftersom man gärna vill se digitaliseringen som lösningen på våra stora samhällsutmaningar. Därför upplevs det ofta som motigt när man inser att även digitaliseringen har negativa konsekvenser för miljö och klimat.
Men man ska man komma ihåg att digital transformation, framgångsrikt hållbarhetsarbete och innovation ser likadant ut: bred och bättre samverkan. Lyckad digital transformation ökar också förmågan till innovation och bättre klimatarbete.
Viktigt att fundera kring var i världen serverhallarna man använder är placerade, vilken kapacitet man behöver och se till att de drivs med återvinningsbar energi.
Facebook och Amazon har t ex förlagt serverhallar till Sverige där det finns en stor andel fossilfri elproduktion.
Det krävs mer forskning för att man med säkerhet ska kunna veta hur digitala tjänster och produkter påverkar miljö och klimat i en större kontext, men det behövs också en levande debatt kring hur vi tillsammans ska kunna lösa dessa problem. Huvudsaken är att vi tar tag i problemen snabbt och samarbetar internationellt.