Det finns ett otal forskningsrapporter som visas att vi människor ofta har noll koll på de beslut vi tar i vårt liv. Det gäller både inom näringslivet och bland politiker, som verkligen styr över andras liv vilket är lite absurt.
Vi vet ofta väldigt lite om vilka krafter som styr oss mot vissa beslut och hur vi t ex får medarbetare bli motiverade och prestera bra.
Vår hjärna är anpassad för det liv vi levde på savannen för ungefär 100 000 år sedan. Den hjärnan lever för dagen, gillar snabba belöningar och tycker riktigt illa om förändringar. Den fokuserar också på hot och ger de problem som den kan förutse stort utrymme.
Vi styrs av vårt belöningssystem som ger oss dopamin när vi gjort det hjärnan tycker är rätt, t ex äta en hel bakelse till eftermiddagsfikat. Socker och fett är ju fint att få mycket av och lagra så att det kan finnas tillgängligt om det blir svältperiod.
Det andra systemet – amygdala – hanterar vår rädsla och ställer oss inför fly eller fäkta. Den aktiveras när du möter ett lejon på savannen eller en sur chef.
Tack och lov så kan vi använda frontalloben för att kontrollera våra impulser men då måste vi stanna upp och tänka till, inte reagera på första impulsen. Vi måste fundera kring situationen, vad kan vi göra för att påverka den, kanske kan vi inte påverka den alls. Sedan får vi ta ställning till hur vi ska agera. Det kan låta enkelt men med dagens stora informationsflöde kan det vara lätt att koppla bort frontalloben och hamna i ett nervigt överlevnads stress läge. Vi faller då tillbaka till ett savannläge där hjärnan varnar för fara och vi får svårt att tänka rationellt.
En lösning för att kunna hantera stress bättre är att skriva dagbok. Vad har stressat dig under dagen och hur kom du ur den situationen? Genom dagboken lär du känna dig själv och dina reaktioner bättre och kan kanske lära dig att undvika de värsta stressituationerna.